Новини

В търсене на 5000 души персонал, за зимния сезон, в Банско и Разлог

20 септември 2017 | 20:50

През зимния сезон в района на Банско и Разлог се наемат на работа близо 5000 души. Много от кадрите са работили през лятото на българското Черноморие. Идват и безработни от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила. Най-много обаче са наетите от Пиринския край, където със сигурност ще падне нивото на безработица. Това важи най-вече за близките до курортите общини Симитли, Белица, Якоруда, Хаджидимово и Гърмен, пише kmeta.bg.

Проблемът е, че част от кандидатите за работа са ниско квалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Представители на школи за изучаване на чужди езици предлагат услугите си, но няма интерес от работниците. Някои са готови да напуснат, ако ги задължат да научат някой чужд език. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да карат своите служители да съчетават повече от една длъжност, изтъква медията.

За поредна година в Разлог се организира специализирана трудова борса, чиято цел е да се помогне на туристическия бранш в общината и в съседния курорт Банско в търсенето на качествена работна ръка в навечерието на зимния сезон. Събитието ще се проведе на 18 октомври преди обяд в залата на читалището.

„Само за един ден между 300 и 500 души могат да си осигурят работа в туризма в курортите Банско и Разлог за целия зимен сезон. Десетки работодатели от хотелиерския и ресторантьорския бизнес очакваме да заявят свободни работни места”, твърдят служители на Дирекция „Бюро по труда” в Разлог.