Новини

Brexit: какво се е случило, какво означава и какво следва

14 март 2019 | 22:17

Британските депутати към момента казват на изпълнителната власт (Тереза Мей и правителството) да удължи крайния срок 29 март за напускане на Великобритания от ЕС!
Депутатите провеждат трети пореден ден на гласуване с цел да оформят и модифицират излизането на страната от ЕС. След като отхвърлят плана на Тереза Мей два пъти и изключват възможността за оттегляне без сделка, четвъртъкът се оказа ден, който се основа основно за удължаване крайния срок за Brexit.

Какво се случи?
Накратко: парламента гласува да се удължи крайния срок на Brexit след 29 март, след като основния план на министрите и на Тереза Мей беше категорично отхвърлен!!! За целта бяха гласувани пет изменения - всички бяха победени, а едно изменение беше изтеглено.

Какво е гласувано?
Първо, имаше междупартийно предложение за втори референдум, който беше отхвърлан с огромни разлики в гласовете - 334 гласа срещу 85 (повече за това по-долу). След това дойде друго междупартийно предложение, което да наложи така наречените индикативни гласове от депутатите.
Индикативните гласове са гласовете на депутатите по редица необвързващи резолюции. Те са средство за проверка на волята на Парламента по различни варианти, свързани с един въпрос.
Целта на индикативното гласуване бе извършено, за да се определи консенсус в парламента.
Предложението за индикативно гласуване беше отхвърлено само с два гласа, 314 към 312.
Малко объркващо, предложението за индикативно гласуване беше предшествано от изменение на предложението, целящо да се ограничи всяко забавяне на Brexit!
След това се гласува предложение на Лейбъристката партия, което целеше да се прокара собственият им план за Brexit. Това гласуване се провали  с 318 гласа към 302.
Към този момент имаше и предложение, целящо да се разбере дали, по парламентарен протокол, Тереза Мей може да върне плана си за Brexit в Парламента отново. Предложението беше итеглено от неговия предложител - Крис Брайънт(част от Лейбъристката партия).
И накрая, главното предложение на правителството за забавяне на Brexit, което е без изменения, е прието с 412 към 202 против. 

Ще бъде ли отложен Brexit?
Да - при положение, че държавите-членки на ЕС единодушно са съгласни. Ако те не са единодушни - което изглежда малко вероятно - то тогава Великобритания напуска ЕС на 29 март, но без сделка. Правителственото предложение постановява, че правителството ще потърси споразумение с ЕС за удължаване на член 50 след 29 март.
Ако споразумението за удължаване срока на Брекзит бъде договорено до 20 март от Тереза Мей в Брюксел - то тогава се смята, че Тереза Мей ще направи трети опит да прокара сделката си в Парламента в началото на седмица след 20 Март. Тогава ще има кратко удължаване на срока на Брекзит, което ще бъде до 30 юни и ще позволи приемането на договора за Брекзит в Парламента. Ако не прокара сделката, ще има по-дълъг срок.

Ще изпрати ли Великобритания нови членове в ЕП?
Ако по-дългото удължаване се случи тогава, според правителството, да. Страната ще вземе участие в европейските избори след 10 седмици. И както научихме тази седмица, британските служители вече правят планове за непредвидени обстоятелства за подобна възможност.

Ще има ли  втори референдум?
Зависи кого питате. Подкрепящите БРЕКЗИТ реагираха на смазващото поражение с радост. Но привържениците на тези които искат да останав в ЕС смятат, че ако получат подкрепата на Лебъристите, втори референдум може да бъда реализиран.